Ferskvarehandlerfaget.

En ferkvarehandler bearbeider og selger kjøtt, fisk og delikatesseprodukter og jobber oftest i ferskvareavdelingen hos supermarked eller i delikatessebutikker.

Opplæring

    • øve på kundebehandling

    • få kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget

    • lære å produsere ferdigretter

    • lære å behandle og eksponere ferskvarer som kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, frukt, melk, meieriprodukter, brød og bakervarer

    • lage plakater og profilere bedriften

    • produksjonslære

    • å finstykke stykningsdeler av alle dyreslag

    • å filetere og klargjøre fisk for salg

    • å produsere deiger og farser av kjøtt og fisk

    • kalkyler og prisberegning

    • å lagre, emballere og merke varer etter merkeforskriftene

    • bedriftslære

    • å forhandle med leverandører, bestille varer og kontrollere varer ved mottak

  • Du må være glad i mennesker, flink til å kommunisere og trives med en hektisk arbeidshverdag. Du må være serviceinnstilt, nøyaktig og ansvarsbevisst.

    Du skal også kunne gi kunder råd i forhold til råvarer, menyer og tilbehør.

    Yrket innebærer også en del tunge løft, så du bør være i fysisk god form.

Aktuelle arbeidsplasser og -oppgaver

Arbeidsoppgavene består i finstykking, skjæring og tilberedning av kjøtt og fisk for salg. En stor del av hverdagen er betjening av kunder, så ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer som for eksempel frukt og grønt, ost og meieriprodukter og sjømat.

Videre arbeidsoppgaver kan være innkjøp, varebestilling og prisberegning av produkter. En viktig del er også å lære seg salg og drift av butikk.

Det er en del rutineoppgaver, men samtidig er det mye variasjon gjennom året med sesonger og merkedager. Det er viktig å holde seg oppdatert på mat trender. Ferskvarehandler er et spennende og utfordrende yrke!