Matfag

Matindustrien er med sine 48 000 ansatte Norges største landbaserte industri og er stadig i vekst. Matindustrien er mangfoldig og det finnes mange spennende bransjer innenfor matindustrien.

Bransjene varierer fra kjøtt, fisk, meieri, frukt og grønt, til kornvarer, bakervare, drikkevare, sjokolade, is og andre søte fristelser og næringsmidler. I tillegg er det en fremtidsrettet industri med spennende teknologi som er plassert rundt i hele landet.

Vårt kontor tilbyr muligheten til å ta fagbrev i disse fagene:

  • SLAKTER

    Vil du jobbe med å gjøre klart råvarene og få faglig kompetanse rundt slakt?

  • KJØTTSKJÆRER

    Vil du jobbe jobbe med å skjære ned slakt til biffer, fileter og benfritt produksjonskjøtt?

  • PØLSEMAKER

    Vil du være med på å foredle råvarene fra slaktet til pålegg, pølser og andre kjøttprodukter?

  • SJØMATPRODUKSJON

    Vil du jobbe med fisk og skalldyr, og være med på å produsere og tilberede sjømat?

  • KONDITOR

    Vil du lære deg å produsere ulike typer kakemasse og kunne pynte og garnere ulike desserter?

  • BAKER

    Vil du jobbe med brødbakst, forskjellige deiger og produsere lokale spesialiteter?

  • FERSKVAREHANDLER

    Er du glad i mat, liker å selge og trives best med å omgås folk?

  • INDUSTRIELL MATPRODUKSJON

    Vil du ha mulighetene åpne for å jobbe hvor som helst i matbransjen?

Informasjonsfilm om restaurant- og matfag, utdanningen, yrker og etter- og videreutdanningsmuligheter i verdens raskest voksende næring, reiselivsnæringen, eller Norges nest største industri, matbransjen.

Foreningen for Opplæringskontor i restaurant og matfagene (FORM) samarbeider med NHO Reiseliv, Sjømat Norge, NHO Mat og Drikke og NKL - Norske Kokkers landsforening. Delfinansiert av rekrutteringsstiftelsen for restaurant og matfag.

Opplæringskontorenes Landsforening (OKL) er opprettet av opplæringskontorer på tvers av bransjer for alle opplæringskontorer i Norge. OKL er en partiuavhengig forening som jobber for saker som berører et opplæringskontor uavhengig bransje. Visjonen er å samle alle Norges opplæringskontor og bli en formell aktør i den norske fagopplæringen tilknyttet opplæring i bedrift.

Filmen er produsert for og i samarbeid med FORM av Sven-Erik Knoff/FotoKnoff AS. © FORM/FotoKnoff 2020

Hva vil du jobbe med?

ETTER- OG VIDEREUTDANNING

GENERELL STUDIEKOMPETANSE

Hvis du ønsker å utdanne deg videre etter at du har tatt fag- eller svennebrev, har du mulighet til å ta påbygging til generell studiekompetanse. Dette vil gi deg muligheten for videre utdanning på universitetet og høyskoler. Matteknologi ved NTNU i Trondheim eller NMBU i Ås er relevante utdanninger etter fagbrev i et av matfagene, men det krever i tillegg realfagskompetanse.

Om studiet matvitenskap, teknologi og bærekraft - bachelorprogram - 3-årig - NTNU | Matvitenskap og ernæring | NMBU

MESTERBREV

Kjøttfagene og baker- og konditorfaget er underlagt Mesterbrevordningen. Et Mesterbrev kan gi deg fordeler når du søker lederstillinger og er en fordel hvis du har lyst til å starte din egen bedrift.

Veier til mesterbrev | Søk om mesterbrev | Mesterbrev | Mesterbrevnemnda