Slakterfaget.

Slakteren er den første som kommer i kontakt med slaktet. Det er da hans eller hennes faglige kompetanse og vurdering som skal sikre gode råvarer. Dette yrket omfatter behandling av slaktedyret fra bondens fjøs til ferdig slakteskrott.

Opplæring

  • Du skal lære å:

    • avlive dyret på en human måte, i samsvar med gjeldende regelverk

    • kunne prosedyrene for slakting etter gjeldende regelverk

    • alle de ulike prosessene skal foregå etter de hygieniske standardene som er satt

    • dyreanatomi

    • behandling av levende dyr

    • behandling av biprodukter (pluss produkter) som ull, hud, blod og andre spesialiteter

    • klassifisering av slakt

    • kvalitetskontroll og hygiene

    • bedriftslære

    • ulike typer verktøy og tekniske hjelpemidler

    • god fysikk

    • gode fagkunnskaper

    • håndverkmessig dyktighet

Aktuelle arbeidsplasser og -oppgaver

Som slakter kan man jobbe i de ulike slakteriene eller andre bedrifter som driver med slakting. Man bedøver og avliver dyr, flår, skolder og tar ut indre organer. Du som slakter skal gjøre slakteskrotten ferdig til videre bruk. Du skal også behandle avfallsmateriale på en forsvarlig måte.