Kjøttskjærerfaget.
Kjøttskjæreren er den som skjærer ned slaktet til stykningsdeler, dvs. biffer, fileter og benfritt produksjonskjøtt. Disse stykningsdelene vil så bli viderebehandlet etter hva de skal brukes til. Biffene og filetene vil bli vakuumpakket for modning, mens produksjonskjøtt blir standardisert. Dvs. at man ut etter fett -,vann-, og proteininnhold vil sortere det, for forskjellig bruk.
Opplæring
-
Du skal lære å:
motta, vurdere og behandle råstoff
kjenne spesifikasjoner på et helt slakt
kjenne de ulike stemplene til kjøttkontrollen
gjøre rede for hvordan et slakt kan brukes
-
dyreanatomi
hvordan utføre skjæringen i henhold til de gjeldende reglene
standardisering og pakking
driftskontroll og marked
klassifisering
kvalitetskontroll og hygiene
bedriftslære
bruk av ulike verktøy og tekniske hjelpemidler
-
god fysikk
gode fagkunnskaper
håndverksmessig dyktighet
Aktuelle arbeidsplasser og -oppgaver
Som kjøttskjærere kan du jobbe i egne nedskjæringsanlegg, i slakterier eller i butikker. Nedskjæringsanleggene som eksisterer i dag er regulert av bestemmelser fra myndighetene. Disse anleggene står for en stor del av leveransen av råvarer til industrien og handelsbedriftene.
Som kjøttskjærer vil dine arbeidsoppgaver være behandling av råstoff, skjæring av kjøtt, driftskontroll, fordeling av kjøttet i standardiserte sorteringer, pakking av råvarer.